Wedstrijd verslag

Verslag Skūtje Silen Langwar 2017

 

Verslag Skūtje Silen Langwar 2017

 

 

In één woord, een prachtig weekend met veel spannende belevenissen.

 

Klaas Jansma die de loting komt doen.

 

Radio Friesland en De Leeuwarder Courant op zaterdag bij het palaver van de partij.

 

Ook de Burgemeester is ingeschakeld voor het palaver maar toch is het betoog van Sieb Bandstra weer het meest tot de verbeelding sprekend.

 

We varen dit jaar op een meer zoals het er nog nooit heeft bijgelegen en ook nooit meer zo zal bijliggen. Daarmee bedoelde Sieb de situatie rond de baggerwerkzaamheden.

 

Voor het eerst kunnen de Skūtsjes op de Langweerder Wielen tot aan de nieuwe pier zeilen.
De toeschouwers staan nu op enkele tientallen meters van deze prachtige schepen en kunnen de wedstrijd van zeer nabij meemaken.

 

Door de zeer gunstige windrichting Noord West is het mogelijk de Olympische baan zo te positioneren dat de spreidboei vlak bij de nieuwe pier kan worden neergelegd.

 

Als we zaterdagmorgen om 09:30 uur van start gaan komt er eerst een behoorlijke bui met veel wind over. Ik besluit om door te gaan. Dat is achteraf bezien misschien wel wat discutabel omdat een aantal skūtsjes besluit de zeilen te strijken en terug te keren naar de haven. Enfin, nadat de bui is overgetrokken bulderen de overige schepen zich sierlijk over de onstuimige wielen.

 

Broer Jos is weer als Umpire van de partij en stookt naar later blijkt enorme hoeveelheden benzine door de dorstige buitenboord motor. Zondagmorgen is de hele voorraad benzine op en moet er eerst weer getankt worden in St. Nicolaasga.

 

Aan de wal, tussen de middag verneem ik dat er toch wat ongelukken zijn voorgekomen en dat er mensen in het ziekenhuis zijn beland. Dat is natuurlijk niet echt de bedoeling van dit weekend.

 

Op het meer zagen we al iemand aan de giek hangen die even later het koude water in plonsde!

 

Op het palaver van de vrijwilligers had ik al aangegeven dat het water nog erg koud was en dat

snelle actie om mensen uit het water te halen noodzakelijk was. Je bent zomaar onderkoeld!

Gelukkig waren Marcel en Tinco zeer attent en ook de vrijwilligers van de brandweer van Langweer waren het hele weekend van de partij.

 

Zaterdagmiddag bij de laatste wedstrijd van die dag slaat het noodlot toe en slaat het Skūtsje van

De Lege Walden om. Met hulp van de aannemer van de baggerwerkzaamheden, Gebroeders van der Lee , de nodige mensen en pompen, lukt het aan het eind van de dag het Skūtsje weer drijvende te krijgen. Helaas is daarbij wel het zwaard gesneuveld.

 

Tijdens de wedstrijd wordt de steven van één van de skutsjes bij een aanvaring zwaar beschadigd. Een ander verliest zijn roer en de schipper slaat overboord en een derde verspeelt zijn schroef.

 

Dat zijn toch gevolgen van de toch wel behoorlijke wind die er het weekend waait. Zaterdag windkracht 5 met vlagen 6 en zondag, ondanks de iets lagere voorspelling van Windfinder in mijn beleving ongeveer een soortgelijke windkracht.

 

Na de vier gevaren wedstrijden op zaterdag en de behandeling van 3 protesten maak ik de indeling voor de kleine- en grote finale en tegen 20:00 uur vertrek ik huiswaarts.

 

Zondag zonnig weer voorspeld, tja, voorspellingen en werkelijkheid kloppen soms toch niet helemaal. De hele dag harde wind en een zon die zich maar eventjes laat zien.

 

Enfin, de start van de kleine finale loopt op rolletjes en om 10 uur is iedereen weer onderweg.

 

Op de Dikkop –het startschip- hebben we een prachtig uitzicht over de hele wedstrijd en ik probeer een indruk te krijgen over hoeveel toeschouwers de wedstrijd van de wal af volgen. Dat blijkt nadien een behoorlijk aantal mensen te zijn geweest. Op die nieuwe pier waren het er vast wat minder omdat je daar denkelijk wel kon bevriezen vanwege de harde koude wind. Brrrrrr…

 

Tussen de middag gaan we met het comité naar Het Wapen van Langweer om lekker Lasagne te eten en aansluitend volgt om 14:00 uur de grote finale. Dat is wel kippenvel om die prachtige skūtsjes bijna te zien admiraalzeilen als ze mooi achter elkaar de onderboei passeren.

 

In de ochtendwedstrijd zagen we de Waaksdom van Ulbe Zwage voorop liggen en super fanatiek zijn leidende positie verdedigen. In de grote finale doet Froukje Osinga met de Jonge Jasper dat ook. Mooi om te zien hoe schippers hun koers naar de bovenboei kiezen en niet achter elkaar aan blijven zeilen maar elk kiezen voor een andere boeg. Spannend is het dan om te zien hoe deze keuze bij de bovenboei heeft uitgepakt. Soms schuift de kopgroep hierdoor weer flink door elkaar.

In het geval van Ulbe en Froukje is dat echter niet het geval. Ronde na ronde komen ze elke keer als eerste voorbij. Ze kijken er wel heel fanatiek bij! (zou ik denk ik ook doen in deze situatie)

 

Tegen 16:15 uur wordt het laatste Skūtsje gefinisht en verlaten we ons prachtige meer.

 

Met weer een mooi betoog van Sieb die ook volop heeft genoten van dit machtige evenement volgt de prijsuitreiking en keert iedereen voldaan huiswaards.

 

Wordt vervolgd, Volgend jaar voor de 10e keer op 14 en 15 april 2018

 

Jan Spijkerman vanaf het startschip.